Thursday, 29 December 2011

Berhati-hatilah Wanita II


Ali r.a. meriwayatkan sebagai berikut: “Saya bersama Fatimah berkunjung ke rumah Rasulullah & kami temui beliau sedang menangis. Kami bertanya kepada beliau, “Mengapa tuan menangis wahai Rasulullah?” Beliau menjawab, “Pada malam aku di Isra’kan ke langit, daku melihat orang sedang mengalami berbagai penyiksaan…maka bila teringatkan mereka aku menangis.
Saya bertanya lagi, “Wahai Rasulullah apakah yang tuan lihat?” Beliau bersabda: 1. Wanita yang digantung dengan rambutnya & otak kepalanya mendidih.
 2. Wanita yang digantung dengan lidahnya serta tangannya dipaut dari punggungnya sedangkan aspal yang mendidih dari neraka dituangkan ke kerongkongnya.
 3. Wanita yang digantung dengan buah dadanya dari balik punggungnya sedangkan air getah kayu zakum dituang ke kerongkongnya.
 4. Wanita yang digantung, diikat kedua kaki & tangannya ke arah ubun-ubun kepalanya serta dibelit dibawah kekuasaan ular & kalajengking.
 5. Wanita yang memakan badannya sendiri serta dibawahnya tampak api yang menyala-nyala dengan hebatnya.
 6. Wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka.
 7. Wanita yang bermuka hitam & memakan ususnya sendiri.
 8. Wanita yang tuli, buta & bisu dalam peti neraka sedang darahnya mengalir dari rongga badannya (hidung, telinga, mulut) & badannya membusuk akibat penyakit kulit dan lepra.
 9. Wanita yang berkepala seperti kepala babi & keledai yang mendapat berjuta jenis siksaan.
Maka berdirilah Fatimah seraya berkata,”Wahai ayahku, cahaya mata kesayanganku… ceritakanlah kepadaku apakah amal perbuatan wanita-wanita itu.”
Rasulullah s.a.w. bersabda, “Wahai Fatimah, adapun tentang :

 1. Wanita yang digantung dengan rambutnya kerana dia tidak menjaga rambutnya (dijilbab) dikalangan lelaki.
 2. Wanita yang digantung dengan lidahnya kerana dia menyakiti hati suaminya dengan kata-kata. Kemudian Nabi s.a.w. bersabda: “Tidak seorang wanita yang menyakiti hati suaminya melalui kata-katanya kecuali Allah akan membuatkan mulutnya kelak dihari kiamat, selebar 70 zira’ kemudian akan mengikatnya dibelakang lehernya.
 3. Adapun wanita yang digantung dengan buah dadanya kerana dia menyusui anak orang lain tanpa izin suaminya.
 4. Adapun wanita yang diikat dengan kaki & tangannya itu kerana dia keluar rumah tanpa izin suaminya, tidak mandi wajib dari haid & nifas.
 5. Adapun wanita yang memakan badannya sendiri kerana suka bersolek (menghias diri) untuk dilihat lelaki lain serta suka membicarakan keaiban orang.
 6. Adapun wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka kerana dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) dikalangan orang yang banyak dengan maksud supaya orang melihat perhiasannya (auratnya) dan setiap orang jatuh cinta padanya kerana melihat perhiasannya. (menjaga aurat bukan hanya tentang memakai jilbab, tapi juga bagaimana cara agar lelaki tidak memandangnya secara berlebihan sehingga menimbulkan syahwat. hati-hati ya yang suka upload foto)
 7. Adapun wanita yang diikat kedua kaki & tangannya sampai ke ubun-ubunnya & dibelit oleh ular & kalajengking kerana dia mampu mengerjakan solat & puasa. Tetapi dia tidak mahu berwudhuk & tidak solat serta tidak mahu mandi wajib.
 8. Adapun wanita yang kepalanya seperti kepala babi & badannya seperti keledai kerana dia suka mengadu-domba (melaga-lagakan orang) serta berdusta.
 9. Adapun wanita yang berbentuk seperti anjing kerana dia ahli fitnah serta suka marah- marah pada suaminya. (marah termasuk didalamnya keluhan dan kesah)
 Terbukti bukan??? dengan hadis-hadis seperti ini sebenarnya kita bisa mengambil kesimpulan. surganya istri itu ada dikeridhoan suaminya. semua perlakuan seorang istri harus seijin suaminya, bahkan walaupun hanya keluar rumah dalam jangka waktu yang sangat singkat.

Masih adakah istri yang doyan membentak suami??? masih adakah istri yang kluyuran tanpa ditemani suami dan tanpa ijin??? masih adakah istri yang memaki-maki suaminya karena suatu kesalahan??? atau lebih parah lagi adakah istri yang ingin menceraikan suaminya demi laki-laki lain???? naudzubillah, kerak neraka tempatnya.

Para wanita calon penghuni syurga tau ini dan akan selalu mengingatnya, menaruhnya didalam hati dan mengucapkan kata-kata dengan penuh kehati-hatian. menyadari bahwa suami adalah Imam keluarga yang akan menuntun hidupnya kedalam kebahagiaan dunia dan akherat. sakinah, mawadah, wa rahmah adalah dua kebahagiaan yang manis dalam keluarga, mereka akan bahagia didunia dana akan dijadikan satu keluarga lagi ketika mereka masuk kedalam syurga kelak. semoga kita termasuk didalamnya :)
 
;